Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησης. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με το GDPR. Ενημερωθείτε για την πολιτική απορρήτου.

Menu
Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ευχάριστα τις γιορτές των Χριστουγέννων από την Κοσκερίδου Αγγελική

Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ε…

Οι γιορτές των Χριστουγέν...

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομίας στον Ιαματικό Τουρισμό για την ΟΛΟΝ

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομία…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   &nbs...

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Βόλο 6-8/10

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Β…

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΣΕΜΙΝΑΡ...

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέλεια σχέση με το σύντροφό σου!

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέ…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση;…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότητα γύρω από το θέμα "Είμαι/Δεν Είμαι Ερωτεμένος" | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότ…

Αγάπη εναντίον Έρωτα και ...

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπ…

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί ...

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης- Εκατοντάδες τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά…

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθι...

Children Inherit Intelligence From THIS Parent!

Children Inherit Intelligence From …

Most of us generally assu...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχ…

Μια μικρού μήκους animati...

Prev Next

ΜΑΣΑΖ ΣΙΑΤΣΟΥ

Η ιαπωνική λέξη σιάτσου στη κυριολεξία της σημαίνει «πίεση με τον αντίχειρα». Μια πίεση η οποία, όταν ασκείται στο δέρμα, φροντίζει, διατηρεί ή βελτιώνει την κατάσταση της υγείας. Το σιάτσου μπορεί όμως να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από μια μέθοδος αντιμετώπισης και θεραπείας κάποιων ειδικών ασθενειών ή διευκόλυνσης της διαδικασίας της χαλάρωσης του σώματος. Είναι πνευματικότητα, είναι φιλοσοφία, είναι σωματική ευεξία. Είναι ένας τρόπος ζωής.


Συχνά, όποιος ζει στη Δύση θεωρεί το σιάτσου, όπως το βελονισμό και τη βελονοθεραπεία, μια «μυστηριώδη» τεχνική επέμβασης στις ασθένειες, κάτι μαγικό και χωρίς επιστημονική βάση. Αντίθετα όποιος προσεγγίσει και γνωρίσει χωρίς προκαταλήψεις τον ανατολικό πολιτισμό και άρα και τις γνώσεις του στο ιατρικό πεδίο, θα αντιληφθεί ότι το σιάτσου ενεργεί βάσει θέσεων και καταστάσεων που εδραιώθηκαν με το πέρασμα των αιώνων. Αυτές οι γνώσεις δε συμπίπτουν πάντοτε με εκείνες του δικού μας πολιτισμού, αλλά αποτελούν τον καρπό μιας οπτικής και μιας ερμηνείας της πραγματικότητας, και συνεπώς μιας πρακτικής, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλους.
Από την κινεζική παραδοσιακή ιατρική το σιάτσου κληρονόμησε την αντίληψη και την εποπτεία των φυσικών φαινομένων και την ικανότητα αντιμετώπισης της ασθένειας, η οποία είναι σύμπτωμα μιας έλλειψης ισορροπίας που εμπλέκει το άτομο στην ολότητά του, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις εκφράσεις και τις συμπεριφορές του. Στον ανατολικό κόσμο το μεμονωμένο άτομο θεωρείται ένας μικρόκοσμος, ένα συμπύκνωμα – σύστημα ενέργειας κι ή τσι, το οποίο εκδηλώνεται ως εναλλαγή δυο αντίθετων και συμπληρωματικών κινήσεων: του αρνητικού γιν και του θετικού γιανγκ. Η παρουσία του ενός απαιτεί το αντίθετο του και στο ένα υπάρχουν τα σπέρματα του άλλου: χαρά και λύπη, πόνος και απόλαυση, αγάπη και μίσος. Το γιν, που συμβολίζεται με το νερό, είναι κατάσταση ηρεμίας, αλλά και ενεργειακή δυνατότητα, ικανή να προσαρμοστεί σε κάθε μορφή. Το γιανγκ, είναι ενεργητικότητα και πράξη. Ενεργειακή δυνατότητα που έχει ήδη ξεδιπλωθεί: το σύμβολο της είναι η φωτιά, σε αέναη κίνηση προς τα πάνω.

Μεσημβρινοί και ενέργεια
Η ενέργεια διαδίδεται στο σώμα ακολουθώντας συγκεκριμένες πορείες, τις οποίες εντόπισαν και καθόρισαν με ακρίβεια οι θεραπευτές στο πέρασμα του χρόνου: οι πορείες αυτές, που ορισμένοι ονομάζουν αγωγούς ή κανάλια και άλλοι μεσημβρινούς, συνδέονται μεταξύ τους και βρίσκονται σε στενή σχέση με τα ζωτικά όργανα. Η ενέργεια διατρέχει, τόσο στην επιφάνεια όσο και στο εσωτερικό, το σώμα κάθε ανθρώπου και συνιστά τη ζωτική δομή του. Δεν ταυτίζεται με την κυκλοφορία του αίματος ή με το νευρικό σύστημα, αλλά βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση μαζί τους και με τις λειτουργίες όλων των συστημάτων. Το επιθήλιο συνδέεται με τη λειτουργία των συστημάτων και των εσωτερικών οργάνων (καρδιά, ήπαρ, πνεύμονες).
Σύμφωνα με Ιάπωνες ιατρούς, μπορούμε να διακρίνουμε στην επιφάνεια του σώματος τα σημεία του δέρματος που καλούνται τσούμπο, κατά μήκος των οποίων περνούν οι ενεργειακοί μεσημβρινοί, και που συνδέονται με τα εσωτερικά όργανα. Η ικανότητα εντοπισμού των τσούμπο, αναγνώρισης τους και επέμβασης πάνω σε αυτά με την απλή πίεση των χεριών βρίσκεται στη βάση της θεραπείας σιάτσου.
Διαταραχή της ισορροπίας και ασθένεια
Σύμφωνα με την ανατολική παράδοση η ασθένεια είναι η συμφόρηση, το μπλοκάρισμα ή η διαταραχή της ενέργειας σε ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος. Όταν η ζωτική ενέργεια απουσιάζει (κατάσταση που καλείται κίο) είναι απαραίτητο να τονώσουμε τον εξασθενημένο μεσημβρινό. Όταν, αντίθετα, υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας ζίτσου, πρέπει να ηρεμήσουμε τον υπερδραστήριο και υπερενεργειακό μεσημβρινό και να επαναφέρουμε την κατάσταση ηρεμίας.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες του σιάτσου, για να ασχοληθούμε με αυτό και να το ασκούμε σωστά, χρειάζεται πρώτα τόσο να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το ενεργειακό δίκτυο από το οποίο αποτελείται κάθε άνθρωπος όσο και να εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία «αντανακλώνται» τα εσωτερικά όργανα. Αυτά τα σημεία δε βρίσκονται πάντοτε κοντά στα ίδια τα όργανα, αλλά συχνά μακριά από αυτά. Αυτό εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί αρκετές φορές ο θεραπευτής σιάτσου, για να εξαλείψει τους πονοκεφάλους, ασκεί την πίεση των δαχτύλων στα χέρια και στα πόδια, ή γιατί διεγείρει τα τσούμπο που βρίσκονται στο κεφάλι, επιδιώκοντας έτσι την καταπολέμηση των πόνων που προκαλούν οι αιμορροΐδες.

Η πίεση
Αντίθετα με το κλασικό μασάζ, που προβλέπει τη χρήση κινήσεων και διάφορους χειρισμούς, το σιάτσου για να τονώσει ή να ηρεμήσει τα τσούμπο χρησιμοποιεί την πίεση της παλάμης ή των δαχτύλων, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις εκείνη των αγκώνων, των γονάτων και των ποδιών. Η πίεση των δαχτύλων επιτρέπει τη μεταβολή της κατάστασης του ασθενούς, αλλά και τον εντοπισμό της παρουσίας ή της απουσίας ενέργειας σε ένα σημείο του σώματος.
Είναι πιθανόν διάγνωση και θεραπεία να συμπίπτουν, αν στο θεραπευτή ωρίμασε, μέσα από την εμπειρία, η ικανότητα εντοπισμού των καταστάσεων ισορροπίας της ενέργειας. Για να αναδομήσουμε το ενεργειακό πεδίο του σώματος, υιοθετούμε τονωτικές τεχνικές, που διεγείρουν, και κατευναστικές τεχνικές, που μειώνουν την κυκλοφορούσα ενέργεια.

Τα Τσάκρα, η αύρα και το κι.
Με τον όρο αύρα εννοούμε το αστρικό σώμα του κάθε προσώπου. Αυτή εκπέμπει ή λαμβάνει τη ζωτική ενέργεια, το κι. Χάρη στην αύρα αντιλαμβανόμαστε τις διαθέσεις και τις δονήσεις που εκπέμπει ένα άλλο πρόσωπο.
Τα τσάκρα είναι σημεία της αύρας που λαμβάνουν και μεταδίδουν το κι ανάμεσα στο φυσικό σώμα και στην αύρα. Είναι επτά και τοποθετημένα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και του κεφαλιού.
Είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνουμε ενέργειες, όπως τα τσάκρα, η αύρα και η ροή και σ’ ένα μεσημβρινό, γιατί αυτές δε γίνονται άμεσα αντιληπτές από τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου. Για να το πετύχουμε είναι απαραίτητο να καλλιεργούμε τη διαίσθηση μέσα από την πρακτική του σιάτσου, της γιόγκα, του διαλογισμού, της σωστής αναπνοής. Πρόκειται για την ανακάλυψη του δεσμού μεταξύ του μη αισθητηριακού και του αισθητηριακού επιπέδου, που αντιπροσωπεύει το νευρικό σύστημα. Η πρακτική του σιάτσου καθορίζει την απάντηση του νευρικού συστήματος προκαλώντας μια μεταβολή στα τσάκρα και στους μεσημβρινούς.

 

Πηγή Άρθρου: ygeiakaieuexia.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Ψυχολογία

Εναλακτικές Θεραπείες

bansm

Βοτανοθεραπεία