Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησης. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με το GDPR. Ενημερωθείτε για την πολιτική απορρήτου.

Menu
Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ευχάριστα τις γιορτές των Χριστουγέννων από την Κοσκερίδου Αγγελική

Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ε…

Οι γιορτές των Χριστουγέν...

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομίας στον Ιαματικό Τουρισμό για την ΟΛΟΝ

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομία…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   &nbs...

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Βόλο 6-8/10

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Β…

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΣΕΜΙΝΑΡ...

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέλεια σχέση με το σύντροφό σου!

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέ…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση;…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότητα γύρω από το θέμα "Είμαι/Δεν Είμαι Ερωτεμένος" | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότ…

Αγάπη εναντίον Έρωτα και ...

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπ…

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί ...

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης- Εκατοντάδες τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά…

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθι...

Children Inherit Intelligence From THIS Parent!

Children Inherit Intelligence From …

Most of us generally assu...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχ…

Μια μικρού μήκους animati...

Prev Next

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Γράφει η Δρ Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.

Το στρες μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον οισοφάγο, μπορεί να αυξήσει την έκκριση οξέων στο στομάχι προκαλώντας δυσπεψία ή ναυτία. Επίσης, το στρες μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις στο κόλον, προκαλώντας διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Όλοι γνωρίζουμε την εικόνα του αθλητή ή του μαθητή που πρέπει να τρέξει στην τουαλέτα πριν το μεγάλο παιχνίδι ή τις εξετάσεις.

Η διατήρηση του στρες υπό έλεγχο είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση μίας υγιούς γαστρεντερικής οδού.

Λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές επηρεάζουν το 35% έως 70% των ανθρώπων κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Πολλοί παράγοντες — βιολογικοί, ψυχολογική και κοινωνικοί — συμβάλλουν στην ανάπτυξη κάποιας λειτουργικής γαστρεντερικής διαταραχής. Για τον λόγο αυτό οι Θεραπείες Κβαντικής Βιοανάδρασης βοηθούν στην ανακούφιση των λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών και βοηθούν τους ανθρώπους να μάθουν να αντιμετωπίζουν τέτοια συμπτώματα.

Ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζονται μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτό το πολύπλοκο δίκτυο νεύρων εκτείνεται από τον εγκέφαλο σε όλα τα όργανα του σώματος και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί την αντίδραση “μάχη ή φυγή” ("fight or flight"). Το παρασυμπαθητικό σύστημα ηρεμεί το σώμα αφού έχει περάσει ο κίνδυνος. Το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αλληλεπιδρούν με ένα άλλο, λιγότερο γνωστό μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος — το εντερικό νευρικό σύστημα, που βοηθά στην ρύθμιση της πέψης.

Το εντερικό νευρικό σύστημα αναφέρεται κάποιες φορές ως "δεύτερος εγκέφαλος" καθώς βασίζεται στα ίδια είδη νευρώνων και νευροδιαβιβαστών που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και σπονδυλική στήλη). Αφότου αισθανθούν την είσοδο της τροφής στο έντερο, οι νευρώνες που βρίσκονται στην πεπτική οδό δίνουν σήμα στα μυϊκά κύτταρα να αρχίσουν μία σειρά από εντερικές συσπάσεις που προωθούν την τροφή παρακάτω, διασπώντας τη σε θρεπτικά συστατικά και απόβλητα. Την ίδια στιγμή, το εντερικό νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη για να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μία οικογένεια πεπτιδίων που ονομάζονται παράγοντες απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό των σωματικών αντιδράσεων στο στρες. Οι παράγοντες απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης έχουν ισχυρή επίδραση στην ρύθμιση των φλεγμονών του εντέρου, στην αύξηση της διαπερατότητάς του, συμβάλλουν στη σπλαχνική υπερευαισθησία, στην αυξημένη αντίληψη του πόνου και στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Αυτή η ορμόνη επηρεάζει τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης (HPA) για να διεγείρει εντέλει την έκκριση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια.

Η χρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας ποικιλίας γαστρεντερικών ασθενειών όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το πεπτικό έλκος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακόμα και οι τροφικές αλλεργίες. Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ψυχολογικό στρες επιβραδύνει τον κανονικό χρόνο μετάβασης του λεπτού εντέρου, ενθαρρύνει την υπερανάπτυξη βακτηρίων, και βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τον εντερικό φραγμό. Συνεπώς το χρόνιο στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην υπερβολική ανάπτυξη των εντερικών βακτηρίων.

Εντοπίστε το στρες, μειώστε το και διαχειριστείτε το με την Κβαντική Βιοανάδραση για μία υγιέστερη γαστρεντερική οδό.

Dr. Violetta Anninou, Ph.D.

Διαβάστε περισσότερα...

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Δεκάδες βότανα προσφέρουν προστασία και ανακούφιση από παθήσεις του πεπτικού συστήματος και των νεφρών. Ο ρόλος τους έχει επιβεβαιωθεί από πειράματα και κλινικές μελέτες, ενώ ο λαός τον γνωρίζει εμπειρικά.

Ο συντονιστής διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Κρατικού της Νίκαιας, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, παρουσιάζει συνοπτικά μία σειρά από βότανα και εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων του πεπτικού, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
Αναδεικνύει, δε, την ανάγκη διενέργειας μεγαλύτερων κλινικών μελετών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος, με σκοπό να τεκμηριωθεί περισσότερο το όφελος των συγκεκριμένων θεραπειών.
Τα βότανα έχουν θετικό ρόλο και στην προστασία των νεφρών. Το «Εθνος - Υγεία» παρουσιάζει σήμερα έντεκα από αυτά, τα οποία διατηρούν την ισορροπία μεταξύ των συστατικών των βασικών αυτών οργάνων και συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Η προβληματική λειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα, όπως οίδημα άκρων, συχνουρία, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Οι νεφρικές παθήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνιες, οδηγώντας σε μόνιμη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πάσχοντος.
Η σωστή διατροφή θεωρείται «σύμμαχος» της νεφρικής λειτουργίας, ενώ τα βότανα μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ήπιας νεφρίτιδας ή λιθίασης. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με σύμφωνη γνώμη ειδικού.
Αγκινάρα
Η αγκινάρα θεωρείται εξαιρετικό φάρμακο κατά της πέτρας στα νεφρά. Οι ρίζες της χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από τους αγρότες, ειδικά στην περιοχή των Επτανήσων, ως διουρητικές όταν βράζονταν με λευκό κρασί. Συνήθως για θεραπευτικούς σκοπούς καταναλώνεται το αφέψημα από τις ρίζες, τα φύλλα και τα κοτσάνια της αγκινάρας. Περιέχει βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο.
Καρότο
Στη Μεγάλη Βρετανία είναι αρκετά διαδεδομένο ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τα σπέρματα του καρότου και το οποίο δρα κατά της νεφρικής λιθίασης και των κολικών του νεφρού. Ο χυμός του καρότου συμβάλλει επίσης σύμφωνα με τους βοτανολόγους στη διατήρηση της καλής εικόνας των νεφρών. Το καρότο είναι πλούσιο σε ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο και σε βιταμίνες Α, Β και C.
Καλαμπόκι
Πρώτης τάξεως ίαμα για περιπτώσεις νεφρικών παθήσεων, πέτρες στα νεφρά, νεφρίτιδες, δυσουρία αλλά και κατά των πόνων που προκαλούνται από τις αιτίες αυτές είναι το καλαμπόκι. Οι βοτανολόγοι συνιστούν την κατανάλωση αφεψήματος από «μαλλιά» καλαμποκιού, το οποίο έχει διουρητικές ιδιότητες και επισημαίνουν ότι η αποτελεσματικότητά του ενισχύεται αν βραστεί μαζί με αγριάδα.
Κρεμμύδι
Ενισχύει τα νεφρά λόγω των διουρητικών συστατικών που περιέχει και παράλληλα δρα κατά της λιθίασης. Περιέχει σάκχαρα, ασβέστιο, πυρίτιο, φθόριο, ιώδιο, βιταμίνες Α, B, C, φλαβόνες και ένζυμα. Η παραδοσιακή ιατρική προτείνει την παρασκευή διουρητικού αφεψήματος με την ανάμιξη 300 γραμμαρίων λιωμένων κρεμμυδιών, 100 γραμμαρίων μελιού και 600 γραμμαρίων λευκού κρασιού.
Μαϊντανός
Είναι ένα πολύ καλό διουρητικό και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται κατά των παθήσεων του ουροποιητικού και ενάντια στις πέτρες των νεφρών. Για τις πέτρες ή την άμμο στα νεφρά οι ειδικοί συστήνουν το βράσιμο 300 γραμμαρίων μαϊντανού σε ένα λίτρο νερό μέχρι να μείνουν τα 2/3 της αρχικής ποσότητας και την κατανάλωση ενός φλιτζανιού ημερησίως με άδειο στομάχι.
Σκόρδο
Οι αρχαίοι το θεωρούσαν πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Για τον λόγο αυτό λέγεται ότι οι εργάτες που έχτιζαν τις πυραμίδες της Αιγύπτου έτρωγαν καθημερινά από μια σκελίδα σκόρδο. Ακόμη και σήμερα οι θεραπευτικές ιδιότητες που καταλογίζονται στο σκόρδο μοιάζει να μην έχουν τέλος. Μεταξύ άλλων, το σκόρδο θεωρείται ότι προλαμβάνει τις πέτρες των νεφρών ενώ είναι, επίσης, διουρητικό.
Φλαμουριά
Το αφέψημα των φύλλων της φλαμουριάς ανακατεμένο με λευκό κρασί έχει τη φήμη ότι διαλύει τις πέτρες των νεφρών κι επιπλέον καταπολεμά τις ημικρανίες. Παρασκευάζεται ανακατεύοντας 15-30 γραμμάρια φύλλων σε ένα λίτρο βρασμένο νερό και στραγγίζοντας καλά.
Ηλιος
Αυτό το φυτό που περιέχει κατά 25-40% λάδι προστατεύει τα νεφρά από το σχηματισμό πέτρας και βοηθά συνολικά το ουροποιητικό σύστημα. Θεραπευτικές ιδιότητες έχουν οι ηλιόσποροι όταν καταναλώνονται ωμοί. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες -Α, Β, C, E, Κ- και περιέχουν λεκιθίνες, τανίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο.
Ονωνίδα
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διουρητικό φυτό, γεγονός που το καθιστά ευεργετικό για τα νεφρά. Σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης ή άλλων παθήσεων των οδών του ουροποιητικού συστήματος η παραδοσιακή ιατρική συνιστά την κατανάλωση αψεφήματος το οποίο παρασκευάζεται με 20 γραμμάρια ρίζας ονωνίδας, 5 γραμμάρια σκόνης μάλαθρου και ένα λίτρο νερού. Συνήθως συνοδεύεται με λίγο μέλι.
Αχλαδιά
Σύμφωνα με τον Ομηρο τα αχλάδια ήταν το φρούτο που απολάμβαναν περισσότερο από όλα οι Αθηναίοι, ενώ οι Αργείοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς της ως υποκατάστατο του ψωμιού. Τα αχλάδια έχουν πολλές ιαματικές ιδιότητες μεταξύ των οποίων την ικανότητά τους να διαλύουν τις ουρολιθιάσεις και να καταπραΰνουν τις παθήσεις του ουροποιητικού.
Λεμόνι
Προσφέρει αντοχή στον οργανισμό, είναι αντισηπτικό και συμβάλλει στη διάλυση της πέτρας που σχηματίζεται στα νεφρά εξαιτίας του ουρικού οξέος. Το λεμόνι είναι ούτως ή άλλως ευεργετικό για τον οργανισμό. Εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση, ρίχνει την πίεση, αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, D, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Ψυχολογία

Εναλακτικές Θεραπείες

bansm

Βοτανοθεραπεία